Arncliffe
Redesigning a homes layout resulting in a better fit for the new owners
 

The new owners of this Federation cottage in Arncliffe needed to adjust the existing floor plan to better suit their relaxed lifestyle. Removing a masonry wall between the forth bedroom and the large lounge room allowed for the addition of a much needed dining room.

New bi folding doors in replacement of the single door and windows onto the newly design deck opened up the space for further indoor outdoor entertaining. The addition of an over head pergola with poly-carbonate roofing and timber batons adds yet another all weather room to this spectacular home.

Indonesian columns on sandstone plinths, timber batons and elegantly shaped bi folding doors enhance and acknowledge the houses period features.

Demolition
Demolition

Wall removed to open space up for dining area

Plastering
Plastering

New opening being rendered and gyprocked

Finished space
Finished space

Joinery completed with suspended shelving.

Finished joinery
Finished joinery

Carara marble top on custom joinery unit.

Walls Painted
Walls Painted

Custom AC unit cover to match walls

Joinery detail
Joinery detail

Rounded reverse bevel edge on Carara marble top

Before
Before

Original doors, deck and windows

After
After

New bi folding doors

After
After

new bi folding doors

Building
Building

New foundations for the deck going in

After
After

Exterior view of the new bi fold doors

Building
Building

Stair treads and bench seating being built

After
After

New decking complete with seating either side of the stairs

After
After

New deck

Building
Building

Batons being installed

After
After

Batons underneath the poly-carbonate roofing

Building
Building

Indonesian columns being set in place

After
After

Indonesian columns supporting pergola