Tamarama
Kitchen, open shelving and bedroom space

This bright first floor 1960's apartment needed some love. A creative client aloud us to think outside the box in terms of storage solutions and finishes. The scope of works for this renovation was to renovate the tiny kitchen and incorporate lots more storage with an open shelving element. This shelving concept influenced the design throughout the rest of the apartment. Attaching Birch plywood open shelving to the roof which snakes its way through the apartment created more storage and a design thread that weaves its way from the kitchen through the lounge room and into the bedroom. The advantage of having the shelving up at ceiling level keeps furniture of the floor and opens up the corners of the rooms creating the illusion of more space in this small one bedroom apartment. The feature wall of white washed Birch plywood in the kitchen was kept as the material for the shelving for consistency and its visual lightness as a structure. 

Kooky tiles and hues of soft pink with white washed birch have tied the palette of colours together contrasting against the aesthetics of the owners much loved parquetry flooring.

Before
Before

Small original kitchen with no storage

Before
Before

Original black glass sliding doors on over head cupboards

Before
Before

Bright open plan layout

Before
Before

This wall will be transformed into storage

Before
Before

Small bedroom wardrobe

Before
Before

Dining area

Before
Before

Open shelving planned for the ceiling

Before
Before

Shelving solution on its way

Site manager
Site manager

Pinky Pearl

20170621_170814
20170621_170814
Construction
Construction

Built in wardrobe Birch plywood detail

Construction
Construction

Kitchen joinery being installed

Construction
Construction

Tracing in the electrics for the ktichen

Construction
Construction

Kitchen floor preparation

Construction
Construction

Birch plywood open shelving in the kitchen

Construction
Construction

Birch plywood shelving at roof height

Construction
Construction

Lounge room shelving being installed

Before and after
Before and after

Maximising space with custom joinery